miercuri, 15 ianuarie 2014

Sabin Cutas: "Țările din afara UE trebuie să își deschidă piața achizițiilor publice pentru crearea unui mecanism de reciprocitate"


Strasbourg, 15 ianuarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, propunerea executivului european de a crea un mecanism de reciprocitate pentru achizițiile publice in relația UE cu tarile terțe.


"Potrivit estimărilor Comisiei Europene, in Uniunea Europeana achizițiile constituie între 15 și 20% din PIB, 85% dintre piețele europene fiind deschise, ceea ce reprezintă 352 de miliarde de euro. In egala măsura, achizițiile publice ocupa un rol important in negocierile comerciale cu tarile terțe, deoarece societățile europene dețin un grad mare de competitivitate in mai multe domenii", a declarat Sabin Cutaş.

"Este regretabil faptul că multe din țările terțe preferă să adopte măsuri protecționiste, de tipul impunerii transferurilor tehnologice ca o condiție preliminară pentru acordarea de contracte publice, lucru care restricționează accesul la piața achizițiilor publice. Propunerea comună a comisarilor Barnier şi De Gucht vine sa răspundă acestor provocări, prin intermediul unui mecanism de reciprocitate. Astfel, Uniunea Europeană ar putea dispune de posibilitatea de a restricționa la rândul său accesul pentru țările terțe care nu își deschid piața pentru societățile europene", a atras atenția deputatul european.


"Salut această propunere, sub rezerva că anumite tari in curs de dezvoltare, cărora situația economică nu le permite o deschidere completă a pieței achizițiilor, trebuie să fie protejate, pentru a nu le periclita dezvoltarea economică", a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu