joi, 16 ianuarie 2014

Sabin Cutaş: "Salut decizia de modernizare a parteneriatului comercial UE-Mexic"


Strasbourg, 16 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat, ieri, în plenul Parlamentului European, propunerea de modernizare a Acordului comercial UE-Mexic. El a subliniat totodată că este nevoie de includerea unei clauze privind drepturile omului și de colaborare între cei doi parteneri pentru a elimina practicile financiare ilegale.


Intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii referitoare la întrebarea orală privind modernizarea relației comerciale UE-Mexic, inițiată de Sabin Cutaş. Europarlamentarul este responsabil al Parlamentului European pentru relațiile comerciale cu Statele Unite Mexicane.

"Acordul de parteneriat economic, coordonare politică și cooperare dintre Uniunea Europeană și Mexic a adus beneficii comerciale semnificative celor doua părți. Între 1999 - anul anterior semnării acordului - și 2012, exporturile Uniunii către Mexic au crescut cu 164%, iar importurile din Mexic cu 296%. Cu toate acestea, în cei 14 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a acestui parteneriat, configurația comerțului mondial a evoluat. Astăzi, acordurile de acest tip sunt mai numeroase și mai ambițioase. De aceea, salut decizia celor doi parteneri de a moderniza elementele comerciale ale acordului", a declarat Sabin Cutaş.

Potrivit deputatului european: "Revizuirea relațiilor comerciale UE-Mexic ar trebui să includă atât liberalizări adiționale, cât și o clauză obligatorie pentru sprijinirea dezvoltării sustenabile, cu o atenție sporită acordată drepturilor omului."  

"În același timp, aș dori să atrag atenția asupra sectorului serviciilor financiare. Consider că ar fi pozitivă cooperarea dintre Uniunea Europeană și Mexic cu scopul eliminării fraudei, evaziunii fiscale și a altor practici financiare ilegale cu care ambii parteneri se confruntă", a adăugat europarlamentarul român. 


"Totodată, având în vedere negocierile dintre Uniunea Europeană și vecinii nord-americani ai Mexicului - Canada și Statele Unite -, va fi necesară asigurarea coerenței dintre diversele spații de liber schimb", a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu