marți, 14 ianuarie 2014

Sabin Cutaş: "Atacurile la adresa românilor și bulgarilor îndeamnă la xenofobie"



Strasbourg, 14 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a criticat, ieri, în plenul Parlamentului European, atacurile la adresa imigranților români și bulgari care au avut loc în contextul recentei liberalizări a pieței europene a muncii. El a atras atenția asupra beneficiilor care decurg din mobilitatea lucrătorilor și și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la propunerile periculoase înaintate de anumiți politicieni, precum amprentarea sau eliminarea beneficiilor sociale pentru cetățenii acestor două state.


"De la întâi ianuarie restricțiile pe piața muncii au fost ridicate pentru cetățenii români și bulgari. Dreptul de a fi angajat în aceleași condiții ca oricare alt european este înscris în tratat, iar libertatea de a circula și de a lucra oriunde în Uniune este una dintre pietrele de temelie ale integrării europene, fiind totodată dreptul cel mai apreciat de cetățeni", a subliniat Sabin Cutaş.  

"18,5 milioane de europeni au decis să locuiască într-un alt stat membru. Studiile au arătat că din mobilitatea lucrătorilor decurg numeroase beneficii pentru statele gazdă, inclusiv completarea unor lacune în ceea ce privește calificările sau abordarea provocărilor cauzate de îmbătrânirea populației. Acești migranți sunt contribuitori la securitatea socială", a adăugat europarlamentarul român.

"Cu toate acestea, anumiți politicieni preferă, din considerente electorale, să răspândească idei greșite cu privire la migranţii români și bulgari, invocând amprentarea sau eliminarea beneficiilor sociale. Aceste mesaje sunt extrem de periculoase, deoarece îndeamnă la xenofobie și pun în pericol valorile Uniunii Europene", a conchis Sabin Cutaş.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu