marți, 28 ianuarie 2014

Sabin Cutas pledeaza pentru un venit minim european garantat la nivel europeanBruxelles, 28 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a interpelat astăzi Comisia Europeana cu privire la necesitatea instituirii unui venit minim la nivel european. Deputatul roman considera ca garantarea unui venit minim corespunzător este un instrument esențial in lupta împotriva sărăciei si excluziunii sociale, in condițiile in care un sfert din populația UE se afla sub riscul sărăciei.


"Conform indicatorilor Eurostat, în 2012, 124.5 milioane de persoane - 24.8 % din populația celor 28 de state membre UE- se aflau sub risc de sărăcie sau de excluziune socială. În contextul crizei economice şi al politicilor de austeritate, aceste cifre continuă să crească de la un an la altul. Ratele cele mai ridicate se înregistrează în Bulgaria (49,3%), România (41,7%) şi Letonia (36,2%)", a precizat Sabin Cutaş.
           
"Având în vedere că inegalitatea socială continuă să se adâncească, creând decalaje nu doar între statele membre, ci şi între regiunile aceluiași stat, consider că este datoria Executivului european să inițieze o consultare, cu scopul de a adopta o inițiativă legislativă privind un venit minim adecvat la nivel european", a subliniat deputatul european.

"Încă din octombrie 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la rolul venitului minim în lupta împotriva sărăciei şi a cerut Comisiei Europene să formuleze o astfel de propunere. De asemenea, Comitetului Economic și Social European a adoptat, în 10 decembrie 2013, un aviz prin intermediul căruia evidențiază nevoia urgentă de a garanta un venit minim corespunzător în Uniunea Europeană", a mai declarat europarlamentarul român.

"În contextul în care Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene garantează respectarea şi protejarea demnității umane (art.1), doresc să știu dacă executivul european analizează posibilitatea de finanțare a unui venit minim, inclusiv prin crearea unui fond european în acest sens", a precizat Sabin Cutaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu