marți, 7 iunie 2011

Sabin Cutas cere instituțiilor europene sa apere libertatea presei in Romania





Strasbourg, 07 iunie 2011,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, a atras atenția luni, în plenul Parlamentului European, asupra derapajelor anti-democratice și a atacurilor împotriva presei din unele state membre ale UE, între care și România, unde decidenții politici au un discurs denigrator la adresa mass-media, aceasta fiind inclusă de șeful statutului printre vulnerabilitățile la adresa securității naționale. Deputatul european a cerut o mai mare implicare a Uniunii Europene în asigurarea unei protecții reale a libertății de exprimare a presei în interiorul Uniunii.

Potrivit lui Sabin Cutaș: "În contextul publicării clasamentului mondial privind libertatea presei pentru 2010, Organizația "Reporteri fără frontiere" a atras atenția asupra declinului libertății de exprimare în Uniunea Europeană. România se află pe locul 52 al clasamentului, coborând cu zece locuri față de anul 2007. Situația este îngrijorătoare și ridică semne de întrebare cu privire la un respect efectiv al dreptului de exprimare și de informare garantat de către Carta drepturilor fundamentale a UE".

"În România, presa a fost inclusă de către președintele țării printre vulnerabilitățile la adresa securității naționale. În plus, decidenții politici au un discurs denigrator constant la adresa mass-media. Astfel de abateri de la principiile democratice dăunează atât libertății presei, cât și imaginii Uniunii Europene în ansamblu. Din cauza deficiențelor interne, riscăm să ne pierdem credibilitatea ca susținători ai respectului drepturilor omului pe plan extern", a declarat Sabin Cutaș. Europarlamentarul român a pledat, în acest sens, pentru o protecție reală la nivel european a libertății de exprimare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu