duminică, 26 iunie 2011

Sabin Cutaş asteaptă de la viitorul președinte al BCE soluții inovatoare pentru ieșirea din criză


Bruxelles, 15 iunie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, l-a interpelat, marți, pe Mario Draghi, candidatul la președinția Băncii Centrale Europene (BCE), cu privire la posibilitatea emiterii de euro-obligațiuni pentru finanțarea creșterii economice. Cutaş s-a arătat favorabil candidaturii lui Mario Draghi, subliniind totodată că acesta trebuie să găsească soluții inovatoare pentru ieșirea din criza economică.

Votul asupra candidaturii lui Mario Draghi a avut loc astăzi în cadrul Comisiei economice a PE şi va fi urmat de votul în cadrul sesiunii plenare. Mario Draghi ar deveni al treilea președinte al instituției responsabile de politica monetară a Uniunii Europene, urmându-i lui Jean-Claude Trichet pentru un mandat de 8 ani.

"Dacă luăm în considerare perspectiva economică pe termen lung, observăm că Uniunea Europeană are mare nevoie de impulsionarea creșterii economice. Sunteți la curent cu ideea creări unor obligațiuni pentru proiecte care ar avea ca scop creșterea ratingurilor de credit ale obligațiunilor emise de companii private. Aș dori să aflu părerea dumneavoastră referitoare la crearea unor obligațiuni europene de stat care să finanțeze creșterea economică; obligațiuni similare celor create de Statele Unite ale Americii pentru a finanța "New Deal"", a dorit să știe Sabin Cutaş.  

În răspunsul oferit, Mario Draghi a salutat ideea unui "New Deal" european, evidențiind totodată necesitatea unui consens la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene pentru eliberarea unor astfel de obligațiuni.

La finalul audierii și al votului din cadrul Comisiei economice a PE, Cutaş a declarat: "Grupul Socialiștilor și democraților din Parlamentul European susține candidatura lui Mario Draghi la postul de președinte al BCE. Așteptările sunt foarte mari, având în vedere că alegerea lui vine într-un moment dificil pentru economia europeană. Mario Draghi este un candidat competent, însă trebuie să demonstreze disponibilitatea de a găsi noi soluții pentru ieșirea din criza economică și financiară."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu