miercuri, 11 mai 2011

Sabin Cutaş: "Un acord comercial de liber schimb între UE și Japonia ar putea aduce ample beneficii celor doi parteneri"



Strasbourg, 11 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a subliniat luni, în plenul PE, importanța pe care un acord comercial între Uniunea Europeană și Japonia ar putea-o avea pentru ambele părți. El a arătat totodată că este mai întâi nevoie de eliminarea unor obstacole din calea liberului schimb, mai precis a barierelor non-tarifare și a limitării de acces la piața japoneză a achizițiilor publice. 

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Japonia.

"Uniunea Europeană și Japonia sunt prima, respectiv a treia economie a lumii; ele însumând 35% din Produsul intern brut mondial. Un acord comercial de liber schimb între aceste două puteri economice ar putea aduce ample beneficii, însă este mai întâi nevoie de eliminarea dificultăților care stau în calea pregătirii unui acord cu adevărat profitabil celor două părți”, a declarat Cutaş.

Piața japoneză este în prezent supusă unor bariere non-tarifare ce limitează accesul importurilor, afectând în ansamblul lor schimburi comerciale și investiții. În cadrul negocierilor conduse de către Comisia Europeană, aceasta trebuie să urmărească atât promovarea unei politici de reglementare mai transparente, care să permită companiilor europene să înțeleagă pe deplin regulile de realizare a activității comerciale cu partenerii japonezi, cât și liberalizarea accesului la piața japoneză a achizițiilor publice”, a subliniat deputatul european.

„Totodată, consider că se impune realizarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unui eventual Acord de liber schimb asupra industriilor europene mai vulnerabile, precum industria automobilă, cea electronică sau cea a aeronauticii", a conchis Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu