joi, 12 mai 2011

Sabin Cutaş: "Este nevoie de o agenţie europeană a ratingului de credit şi de punerea în comun a unor parţi a datoriilor publice europene"

Strasbourg, 12 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a subliniat, miercuri, necesitatea creării unei agenţii europene a ratingului de credit şi a punerii în comun a unor părţi a datoriilor publice europene. El a arătat că repetatele dificultăţi economice ale statelor ce au fost nevoite să ceară împrumuturi Uniunii Europene sunt consecinţa unor atacuri ale speculatorilor financiari ce urmăresc crearea unor disensiuni în cadrul Uniunii Europene şi deprecierea monedei euro. 

Declaraţia deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind criza datoriei publice europene.

„Moneda euro cunoaște o depreciere, într-un moment în care se vorbește despre nevoia Greciei de a obține un al doilea împrumut din partea Uniunii Europene”, a arătat Sabin Cutaş.

Potrivit acestuia: „Trebuie să ne întrebăm dacă situația Greciei, ca și cea a altor state europene în dificultate, nu este o consecință a acțiunilor întreprinse de speculatorii financiari, conform tacticii „divide și cucerește”. Nu demult Portugalia a devenit al treilea stat nevoit să ceară împrumuturi Uniunii Europene. Speculatorii financiari au uitat de problema băncilor care au putut fi cu greu salvate și își concentrează acum atenția exclusiv asupra statelor europene. Astfel, ratingul de credit scăzut al datoriilor publice a făcut imposibilă obținerea de împrumuturi pentru rambursarea datoriilor.

„Consider că este nevoie de o agenție europeană a ratingului de credit, care să se îndepărteze de speculațiile financiare. Pe de altă parte este imperativă punerea în comun a unor parţi a datoriilor publice europene şi emiterea de euroobligațiuni pentru a se demonstra voința de a salva moneda euro", a subliniat eurodeputatul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu