marți, 10 mai 2011

"India poate constitui nu numai un exemplu economic pentru restul țărilor în curs de dezvoltare, ci și unul de democratizare"


Strasbourg, 10 Mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a atras atenția ieri, în cadrul plenului PE, asupra inegalităților sociale care persistă în India, în pofida statutului acesteia de economie emergentă. Sabin Cutaș a recomandat Comisiei Europene să pledeze, în cadrul negocierilor privind un acord de liber schimb cu India, pentru includerea unor clauze privind drepturile omului, drepturile sociale și cele de mediu. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii aferente întrebării orale adresate Comisiei Europene cu privire la Acordul de liber schimb cu India.


Potrivit deputatului european: " Acordul de liber schimb cu India va deveni cel mai important acord de acest tip, dacă negocierile se vor încheia într-o manieră satisfăcătoare pentru ambele părți. Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Indiei, Sistemul Generalizat de Preferințe fiind unul dintre instrumentele prin care UE încurajează dezvoltarea economică a acestei țări. Cu toate că India are o economie emergentă, inegalitățile sociale persista: mai mult de 800 de milioane de persoane trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi."

"Eforturile Indiei de a construi o economie puternică trebuie să fie dublate de voința politică de a ameliora situația drepturilor omului, a drepturilor sociale și de mediu. Comisia Europeană trebuie să pledeze, în cadrul negocierilor, pentru introducerea unor clauze obligatorii din punct de vedere juridic referitoare la aceste domenii. India poate constitui nu numai un exemplu economic pentru restul țărilor în curs de dezvoltare, ci și unul de democratizare", a conchis Sabin Cutaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu