vineri, 22 aprilie 2011

Sabin Cutaş participă la Conferința Parlamentară de la Geneva privind OMC


22 martie 2011

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), participă în perioada 21-22 martie la Conferința Parlamentară privind Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care are loc la Geneva. Sabin Cutaş, delegat al Grupului Socialist din PE, va lua parte la dezbateri care abordează atât problematica acordurilor bilaterale și regionale, cât și aceea a promovării unui sistem multilateral comercial care să aducă beneficii țărilor sărace. Conferința anuală privind OMC este un forum în care membri ai parlamentelor din întreaga lume schimbă opinii și informații referitoare la comerțul internațional.

Potrivit deputatului european: "Conferința Parlamentară, o inițiativă a Parlamentului European şi a Uniunii Interparlamentare își propune să ofere o dimensiune parlamentară cooperării multilaterale comerciale, consolidând astfel democrația la nivel internațional. Procesul decizional din cadrul OMC-ului nu este întotdeauna perceput ca fiind transparent, în principal din cauza posibilității limitate a ONG-urilor de a-l influența. De aceea, consider că dialogul dintre guvernele, parlamentele naționale și societatea civilă poate să reprezinte o cale de a contrabalansa această deficiență."

Europarlamentarul român precizează că, în același timp, prin discuțiile din cadrul Conferinței Parlamentare, se dorește impulsionarea finalizării Rundei Doha pentru Dezvoltare, a cărei principala preocupare este combaterea sărăciei prin promovarea dezvoltării ca nucleu al sistemului comercial mondial, contribuind la o mai bună integrare comercială a țărilor în curs de dezvoltare. "De cele mai multe ori, comerțul este văzut ca un factor de prosperitate, însă doar pentru cei care reușesc să stăpânească regulile jocului. Ori, datoria noastră, a țărilor industrializate, este de a coopera cu țările sărace, astfel încât acestea să poată beneficia de o reală asistență pentru dezvoltare. În egală măsură, trebuie să avem în vedere ca principiul non-reciprocității să nu fie distorsionat. Nu este corect să le impunem statelor sărace să își deschidă piețele la același nivel cu statele dezvoltate. Să nu uităm că tratamentul special și diferențiat este unul dintre principiile fondatoare ale OMC-ului", a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu