vineri, 20 aprilie 2012

Sabin Cutaş: „Nimeni nu mai crede în așa-zisele beneficii ale aplicării unor măsuri dure de austeritate lucrătorilor”


Strasbourg, 20 aprilie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, salută recenta propunere a Comisiei Europene privind ocuparea forţei de muncă, care include propuneri referitoare unui salariu minim şi unor condiţii de muncă decente la nivel european. Potrivit deputatului, Comisia Europeană respinge, prin intermediul documentului, retorica potrivit căreia măsurile de austeritate aplicate lucrătorilor ar putea avea alte efecte decât sărăcirea populaţiei pe termen lung. Referindu-se şi la guvernul de la Bucureşti, Cutaş subliniază că responsabilitatea privind aplicarea recomandărilor executivului european le revine statelor membre.


„Comisia Europeană a lansat miercuri strategia sa privind ocuparea forței de munca, în contextul în care UE se confruntă astăzi cu o rată de șomaj foarte ridicată, în special în rândul tinerilor. Rata șomajului în UE a fost, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, de 10,2% și de peste 22% în rândul tinerilor. În România, rata șomajului se ridica la 7,1%”, a explicat Sabin Cutaş.

Potrivit acestuia: „Documentul conține sugestii importante pentru încurajarea creării unor locuri de muncă de calitate, precum subvenționarea acestora, trecerea de la taxarea muncii la alte tipuri de taxare, asigurarea unor salarii decente pentru lucrători, crearea de locuri de muncă pentru tineri, formarea angajaților pe tot parcursul vieții, sau elaborarea unor strategii pentru a dispune de un număr suficient de profesioniști în domeniul sănătății.”

„Printre aceste propuneri se număra și cea, foarte ambițioasă, privind un sistem de salarii minime la nivel european, o necesitate atât pentru bunăstarea cetățenilor europeni, cât și pentru definitivarea pieții unice. Este vorba despre încurajarea stabilirii unor salarii minime adecvate în statele membre UE. Executivul european nu propune un nivel comun al salariului minim în Europa, însă subliniază importanța acestuia ca mecanism în lupta împotriva sărăciei. Consider că această propunere este un prim pas către un salariu minim european”, a adăugat deputatul.

„Putem observa importanța pe care Comisia Europeană o conferă, în document, salariului și condițiilor de muncă decente în combaterea șomajului și a crizei. Nimeni nu mai crede în așa-zisele beneficii ale aplicării unor măsuri dure de austeritate lucrătorilor. Acestea nu pot conduce decât la sărăcirea pe termen lung a populației”, a subliniat Sabin Cutaş.

„Cu toate acestea trebuie să fim conștienți că, din păcate, ideile avansate de executivul european nu prezintă obligativitate, în contextul în care politicile sociale se află în continuare sub responsabilitatea exclusivă a statelor membre. Este răspunderea guvernelor naționale de a aplica recomandările Comisiei Europene și, de ce nu, de a decide pe viitor cedarea unei parți a suveranității lor în favoarea Uniunii”, a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu