miercuri, 18 aprilie 2012

Parlamentul European protejează drepturile copiilor care suferă de sindromul Down


Strasbourg, 18 aprilie 2012

Declarația scrisă privind drepturile copiilor care suferă de sindromul Down, inițiată de europarlamentarii români Sabin Cutaş, Viorica Dăncilă şi Norica Nicolai a întrunit numărul de 386 de semnături, devenind astfel poziție oficială a Parlamentului European.

Prin intermediul declarației, deputații europeni solicită atât instituțiilor europene, cât şi statelor membre să contribuie la incluziunea socială a copiilor care suferă de sindromul Down, prin intermediul unor campanii de sensibilizare la nivel național și european, precum și prin elaborarea unei strategii europene pentru protejarea drepturilor acestora. 


Declarațiile scrise sunt un instrument  politic de care dispun deputații europeni pentru a își manifesta convingerile sau susținerea pentru anumite cauze. În momentul în care o declarație scrisă este semnată de majoritatea membrilor Parlamentului European, aceasta devine poziție oficială a forului legislativ european.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Sindromul Down reprezintă cea mai frecventă cauză genetică pentru tulburările de învățare, iar anomaliile congenitale sunt una dintre cauzele principale pentru mortalitatea infantilă și pentru dizabilitatea pe termen lung. Uniunea Europeană a ratificat deja Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, prin care sunt convenite standarde universale minime pentru protejarea și garantarea unei palete de drepturi civile, politice, sociale și economice. Consider însă că trebuie să avem o strategie la nivel european prin intermediul căreia drepturile copiilor care suferă de sindromul Down să fie garantate."

"Am avut ocazia de a cunoaște copii afectați de acest sindrom în cadrul unui centru special din Alexandria, în calitate de senator în Parlamentul României. Am rămas profund impresionat de dificultatea lor de a se integra în societate, precum și de consecințele acestei respingeri sociale asupra părinților", a adăugat acesta.

"Mesajul pe care îl transmitem astăzi este pe cât de simplu, pe atât de încărcat de semnificație: Parlamentul European este solidar cu persoanele care au avut neșansa de a se naște cu un handicap și apăra dreptul lor de a fi pe deplin integrați într-o Uniune a diversității", a conchis Sabin Cutaș.

Conform Vioricăi Dăncilă: "Persoanele care suferă de sindromul Down nu beneficiază de măsuri suficiente prin care să le fie asigurate autonomia, standarde pentru o viața decentă sau integrarea socială și profesională. Le mulțumesc colegilor mei europarlamentari pentru solidaritatea de care au dat dovadă prin susținerea declarației scrise. Cu ajutorul lor, am reușit astăzi să transmitem Comisiei, Consiliului, dar și statelor membre că se poate face mai mult pentru protejarea persoanelor care suferă de un handicap, în spiritul Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene."

"Am hotărât să inițiem această declarație deoarece persoanele care suferă de sindromul Down sunt de multe ori marginalizate. Se investește prea puțin în educarea societății, în  promovarea toleranței. De aceea, am cerut instituțiilor europene să contribuie la incluziunea socială a copiilor afectați de acest sindrom prin intermediul unor campanii de sensibilizare", a declarat la rândul său europarlamentarul Norica Nicolai.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu