joi, 2 februarie 2012

O intervenție militară în Iran ar reprezenta o greșeală majoră





Bruxelles, 02 februarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a declarat ieri, în plenul Parlamentului European, că soluția pentru relațiile tensionate cu Iranul trebuie să fie pașnică şi bazată pe dialog. El a cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe să se opună vehement unei intervenții militare în Iran.

Sabin Cutaş este membru al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Iran. Intervenția sa a avut loc în cadrul dezbaterii privind Iranul şi programul său nuclear


"Iranul se situează într-o regiune sensibilă. O armă nucleară iraniană ar însemna un pericol în plus pentru pacea din această zonă şi o metodă pentru exercitarea controlului asupra ţărilor vecine", a declarat Sabin Cutaş.

El a arătat că este necesară clarificarea intențiilor acestei ţări, dar că sancțiunile generalizate asupra petrolului iranian nu vor conduce neapărat la rezultatele așteptate: "Nu putem pedepsi întreaga societate pentru greșelile comise de clasa conducătoare! Sancțiunile ar trebui dirijate către cei care dețin puterea. De aceea, este necesară evaluarea permanentă a efectelor acestor noi sancțiuni."

Astfel, Sabin Cutaş a subliniat că: "Uniunea Europeană trebuie să încurajeze în mod constant dialogul cu partea iraniană, folosindu-se şi de relațiile acesteia cu Turcia. Dialogul nu trebuie să se limiteze la problema nucleară, ci să includă situația drepturilor omului."

El a arătat că, în ceea ce privește drepturile omului: "Uniunea trebuie să obțină de la propriile întreprinderi sistarea exporturilor de produse, precum cele electronice, folosite întocmai pentru oprimarea cetățenilor iranieni[1]." 

"Aş dori să subliniez că singura soluție la situația tensionată a relațiilor cu Iran este una pașnică. O intervenție militară ar reprezenta o greșeală majoră cu consecințe dezastruoase. Uniunea Europeană, prin intermediul Înaltului său Reprezentant, trebuie să se declare ferm opusă unei intervenții militare şi să îşi afirme deschiderea către dialog", a conchis eurodeputatul român.


[1] În anul 2009 o companie de telecomunicații europeană a recunoscut că a vândut regimului dictatorial iranian tehnologia necesară pentru ascultarea conversațiilor telefonice ale cetățenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu