miercuri, 25 ianuarie 2012

Răspunsul CE cu privire la facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare

Bruxelles, 25 ianuarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, a primit răspunsul executivului european la interpelarea privind facilitarea accesului la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană. În interpelarea scrisă adresată Comisiei Europene, Sabin Cutaş a atras atenția asupra obstacolelor întâmpinate de către IMM-uri în vederea obținerii finanțării, in actualul context economic.


Potrivit comisarului european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul anului 2011 o strategie de promovare a unui acces mai bun al IMM-urilor la finanțare. Aceasta include un plan de acțiune la nivel european, prin care se prevede un sprijin mai mare din partea bugetului UE și a Băncii Europene de Investiții. 

În ceea ce privește statele membre care se confruntă cu dificultăți din cauza instabilității financiare: "Comisia a pregătit propuneri de modificare a reglementărilor privind fondurile structurale pentru a facilita sprijinul pentru IMM-uri prin intermediul instrumentelor de inginerie financiară și pentru a spori lichiditatea sectorului financiar în țările în cauză, pentru a sprijini investițiile în întreprinderi, infrastructură și investiții productive."

"Viitoarele instrumente financiare vor fi incluse în programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri. Acest program se va derula în perioada 2014-2020 și va oferi finanțare IMM-urilor  în conformitate cu necesitățile acestora", a declarat comisarul european.

"Fondurile structurale ale UE oferă IMM-urilor acces la finanțare. La sfârșitul anului 2010, o sumă totală de 8,4 miliarde EUR a UE (FEDER) și contribuții naționale au fost angajate din punct de vedere juridic pentru 386 fonduri. Partea FEDER din resursele angajate a fost de 6,2 miliarde EUR. La sfârșitul anului 2010, asistența pentru întreprinderi alocată efectiv prin participații la capital, garanții și împrumuturi s-a ridicat la peste 3 miliarde EUR. Resursele mobilizate la nivelul întreprinderilor, pe lângă resursele alocate prin intermediul programelor operaționale, dar care completează contribuțiile FEDER și pe cele naționale la fondurile speciale, s-au ridicat la 4 miliarde EUR", se mai arată în răspunsul Comisiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu