joi, 19 ianuarie 2012

Puterea trebuie să respecte dreptul românilor de a-și alege, prin alegeri anticipate, conducători reprezentativi



Strasbourg, 19 ianuarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a atras atenția, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, asupra derapajelor democratice din Uniunea Europeană, făcând referire la protestele spontane din ultimele zile din România, prin intermediul cărora se denunță abuzurile de putere ale actualului regim politic, precum și caracterul său anti-democratic. Sabin Cutaș a cerut instituțiilor europene o sancționare a acestui tip de derapaje care dăunează proiectului european fondat pe democrație, stat de drept și protejarea drepturilor fundamentale.




Potrivit lui Sabin Cutaș: "Pe fondul unei grave crize economice si financiare, ale cărei consecințe se fac resimțite în primul rând asupra nivelului de trai al cetățenilor europeni, asistăm la o îngrijorătoare erodare a respectării principiilor democratice în Uniunea Europeană. Istoria nu foarte îndepărtată ne-a arătat care este pericolul atunci când cele două fenomene se întâlnesc: sărăcia cauzata de recesiune și tendințele naționaliste. Istoria europeană poartă încă povara regimurilor totalitare, ale căror acțiuni au frânt în mod absurd destinele oamenilor."



"Proiectul european, fondat pe democrație, stat de drept și protejarea drepturilor fundamentale, este subminat in Ungaria de către deciziile recente ale guvernului Orban de modificare arbitrară a Constituției. Un stat care se pretinde democratic nu poate îngrădi libertățile fundamentale, nu poate pune calus presei si nu poate restrânge independenta băncii centrale", a adăugat europarlamentarul român.



"Din păcate, Ungaria nu este singurul stat european în care puterea încalcă drepturile democratice ale cetățenilor. In România, mii de oameni sunt, în aceste zile, în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor si incompetentei regimului Băsescu și pentru a li se asigura dreptul constituțional de a-și alege prin vot liber, în cadrul alegerilor anticipate, conducătorii, in condițiile în care actuala putere nu mai este reprezentativă. Atât Parlamentul, cât și Comisia au datoria de a sancționa dur astfel de derapaje, pentru a evita o repetare a istoriei", a conchis Sabin Cutaș.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu