vineri, 16 septembrie 2011

Sabin Cutaș: "Înaltul Reprezentant trebuie să sprijine accesul imediat al agențiilor umanitare în Sudan"


Bruxelles, 16 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a declarat joi, în plenul Parlamentului European, că proclamarea independenței Sudanului de Sud și conflictele interne care i-au urmat pot provoca un efect-domino pentru continentul african. De asemenea, acesta a pledat pentru un sprijin din partea UE pentru permiterea accesului agențiilor umanitare în Kordofanul de Sud și în Nilul albastru.   Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind respectarea drepturilor omului din plenul PE.


Potrivit lui Sabin Cutaș: "Comunitatea internațională a sprijinit proclamarea independenței în Sudanul de Sud. Cu toate acestea, după cum era previzibil, acest lucru nu a asigurat o stabilitate politică, ci a dat naștere unor conflicte civile care amenință pacea și securitatea în regiune. Un nou stat african înseamnă și noi provocări, care ar putea conduce la un efect-domino de scindare a statelor aparținând continentului african. Mai mult, tensiunile regionale nu fac decât să îngreuneze rolul Uniunii Africane în gestionarea situației."

"Dincolo de aceste aspecte, rămâne problematica ajutorului umanitar. Conflictul din Sudan agravează insecuritatea alimentară din Cornul Africii. Agențiile umanitare nu au obținut autorizația de a își desfășura activitatea în Kordofanul de Sud și în Nilul albastru, în timp ce forțele de securitate din Sudanul de Sud au fost acuzate că împiedică munca organizațiilor umanitare internaționale, inclusiv cea a ONU. De aceea, consider că Înaltul Reprezentant trebuie să sprijine, prin inițierea unui dialog cu părțile implicate în conflict, accesul imediat al agențiilor umanitare, pentru a evita creșterea numărului de victime civile", a conchis europarlamentarul român.
           



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu