miercuri, 14 septembrie 2011

Sabin Cutaș: " Credibilitatea Organizației Mondiale a Comerțului depinde de reușita Rundei de la Doha "



Strasbourg, 14 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European(PE), a declarat obiectivele de dezvoltare trebuie să recapete o importanță centrală în cadrul Agendei de dezvoltare de la Doha. De asemenea, deputatul european a subliniat reușita Rundei de la Doha este definitorie pentru credibilitatea Organizației Mondiale a Comerțului în gestionarea într-un mod echitabil a efectelor globalizării. Declarația europarlamentarului a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE cu privire la Programul Doha pentru dezvoltare. Programul promovează dezvoltarea statelor cu economii fragile ale lumii - ţări în curs de dezvoltare și cel mai puțin dezvoltate - prin intermediul unor derogări și preferințe de tip comercial.


Potrivit lui Sabin Cutaș: "Inițiativa lăudabilă de a promova dezvoltarea ca pilon central al sistemului comercial multilateral, prin intermediul Rundei de la Doha, se dovedește astăzi o himeră. Demararea negocierilor din cadrul Rundei de la Doha era necesară pentru aplanarea inegalităților produse de către Runda de la Uruguay, care s-a concentrat în jurul intereselor statelor bogate, în detrimentul statelor în curs de dezvoltare și cel mai puțin dezvoltate. Cu toate acestea, nici în cadrul actualelor negocieri nu s-a ținut tot timpul cont de nivelul de dezvoltare al țărilor participante. Astfel, pentru acordarea unor concesii cu privire la subvențiile pentru agricultură, țările industrializate au cerut statelor în curs de dezvoltare reciprocitate pentru alte domenii."

"Pentru ca dezvoltarea să constituie mai mult decât un principiu "ornamental" al Rundei de la Doha, este nevoie de un acces pe piață fără taxe vamale și contingente pentru produsele care provin din țările cel mai puțin dezvoltate, după cum a fost decis în cadrul Conferinței din 2005 de la Hong Kong, de asigurarea unui tratament special și diferențiat pentru țările în curs de dezvoltare, de eliminarea de către statele dezvoltate a subvențiilor la export pentru bumbac, de ameliorarea certificatelor de proveniență preferențiale aplicabile importurilor din statele cel mai puțin dezvoltate, precum și de un efort financiar mai mare din partea SUA și UE în domeniul ajutorului pentru comerț", a subliniat acesta.

"De reușita rundei de la Doha depinde însăși credibilitatea OMC în gestionarea guvernanței globale. OMC riscă să fie redusă la nivelul unui simplu for de discuții, caracterizat prin ineficiență. Provocările cu care ne confruntăm: criza datoriilor suverane, rata îngrijorătoare a șomajului, volatilitatea prețurilor la alimente, comerțul ilicit, schimbările climatice necesită un leadership la nivel global. De aceea, consider necesară o regândire a sistemului comercial multilateral, care să permită realizarea obiectivelor de dezvoltare propuse de către Programul Doha prin intermediul OMC si o abordare într-o manieră mai eficientă a conexiunilor dintre comerț și provocările globale. De asemenea, o intensificare a cooperării dintre OMC și alte organizații si organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Organizația Internațională a Muncii sau Programele Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, ar putea conduce către crearea de standarde internaționale care ar aborda atât preocupările din domeniul comercial, cât și cele sociale, de dezvoltare sau de mediu", a conchis europarlamentarul român.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu