Strasbourg, 16.02.11
Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei Parlamentului European pentru afaceri economice și monetare (ECON), a declarat marţi în plenul PE, că reforma sistemelor de pensii trebuie să fie dublată de promovarea unor politici eficiente pentru ocuparea forței de muncă. "Reforma pensiilor nu trebuie să fie sinonimă cu privarea unei categorii deja vulnerabile de un venit sigur și decent. Statele nu trebuie să abdice de la datoria de a asigura pensii adecvate pentru toți cetățenii", a subliniat Sabin Cutaș. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii privind sisteme europene de pensii adecvate, viabile și sigure. Eurodeputatul este raportor din partea Comisiei ECON pentru acest dosar.
"Faptul că vorbim în plenul Parlamentului European despre pensii, vine să confirme valența europeană a acestora. Îmbătrânirea populației, efectele crizei economice și financiare, intrarea târzie a tinerilor pe piața muncii necesită soluții comune. Pensiile rămân o responsabilitate națională, iar principiului subsidiarității este cel care stabilește limitele intervenției europene. Totuși, dacă statele membre vor implementa mai bine legislația existentă la nivel european, vom beneficia de o mai bună funcționare a pieței unice și vom încuraja o mai mare mobilitate a lucrătorilor. De asemenea, pentru ca sistemele publice de pensii să fie sustenabile, trebuie să ne asigurăm că oamenii au șansa de a rămâne în câmpul de muncă până la vârsta pensionării. Creșterea șomajului în rândul statelor membre este un fenomen îngrijorător, care pune în pericol principiul solidarității dintre generații. Astfel, demersurile de reformare a sistemelor de pensii trebuie să meargă mână în mână cu promovarea unor politici pentru ocuparea forței de muncă. În egală măsură, reforma pensiilor nu trebuie să fie sinonimă cu privarea unei categorii deja vulnerabile de un venit sigur și decent. Statele nu trebuie să abdice de la datoria de a asigura pensii adecvate pentru toți cetățenii", a declarat eurodeputatul român.
"Tocmai pentru a evita un astfel de abuz la nivel național, am avansat ideea definirii unei pensii adecvate la nivelul UE. Solicitarea ca statele membre să garanteze un nivel al pensiilor din primul pilon superior pragului de sărăcie nu este suficientă. Sigur că înteleg argumentul diversităţii contextelor naţionale și reticenţele statelor în a lăsa loc implicării Uniunii Europene în însăși inima suveranităţii naţionale. Totuși, consider că instituţiile europene trebuie să acorde o grijă sporită nivelului de trai al cetăţenilor europeni. Nemulţumirile sociale pot să antreneze efecte neașteptate. Două exemple recente exterioare Uniunii Europene vorbesc despre gradul de suportabilitate al unei populaţii permanent sacrificate pentru interesele unor puteri naţionale prea puţin atente la nevoile cetăţenilor", a conchis acesta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu