marți, 15 februarie 2011

Sabin Cutaş (ECON): "Este nevoie de mai multă transparenţă, de servicii de consultanţă şi de asistenţă tehnică pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanţare"

 Strasbourg, 15.02.2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a cerut luni, în plenul PE, Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii mai multă transparenţă, servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru a facilita accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare. El a subliniat de asemenea importanţa unor programe de garanţii publice, în contextul în care IMM-urile se confruntă cu reticenţa băncilor de a împrumuta. Intervenţia acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind revizuirea instrumentelor UE de sprijinire a finanţării IMM-urilor.


 „Principiul „A gândi mai întâi la scară mică”, care stă la baza politicilor Comisiei Europene din domeniul antreprenoriatului, este unul important. Nu trebuie să uităm că două treimi din locurile de muncă din Uniunea Europeană sunt create de IMM-uri” a subliniat Sabin Cutaş.

„Cu toate acestea, în contextul de criză, accesul IMM-urilor la împrumuturi este dificil, băncile considerându-le entităţi riscante. Astfel, trebuie urmarită impulsionarea unor programe de garanţii publice în statele membre şi facilitarea accesului la garanţiile oferite de Grupul Băncii Europene de Investiţii, pentru a uşura restricţiile de finanţare”, a declarat eurodeputatul român.

Potrivit acestuia: „Observăm de asemenea existenţa unor dificultăţi de informare asupra condiţiilor de alocare a fondurilor şi în anumite cazuri chiar lipsa capacităţii administrative necesare la nivel local pentru intermedierea accesului la împrumuturi”

„În perioada 2014-2020, Comisia Europeană trebuie să pună accentul pe o transparenţă crescută în relaţiile dintre finanţatori şi întreprinderi şi pe accesul la servicii de consultanţă în ceea ce priveşte informarea asupra platformelor şi condiţiilor de împrumut aflate la dispoziţia IMM-urilor. Totodată, Banca Europeană de Investiţii, în calitatea sa de promotoare a politicilor europene, are datoria de a oferi asistenţă tehnică administraţiilor naţionale şi locale pentru a simplifica accesul întreprinzătorilor la finanţare” a conchis Cutaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu