Europarlamentarul Sabin Cutaş a cerut luni, în plenul Parlamentului European, stoparea presiunilor exercitate asupra statelor membre UE pentru liberalizarea adopțiilor internaționale. El a expus riscurile aferente unei astfel de liberalizări: atât creșterea posibilității traficului de copii și a abuzurilor, cât și impactul negativ asupra dezvoltării psihologice și sociale a copilului. Declarația lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind adopția internațională în Uniunea Europeană și în contextul în care Parlamentul European pregătește o rezoluție pe aceasta temă, care va fi supusă la vot miercuri.
"Doresc și eu să fac referire la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, prin care se spune că adopțiile internaționale nu pot fi decât o alternativă de ajutorare a copilului, atunci când acestuia nu îi poate fi găsită o familie adoptivă sau când nu poate fi îngrijit corespunzător în țara sa de origine", a subliniat europarlamentarul român.
"Riscurile unei liberalizări a adopțiilor internaționale sunt multiple. Pe de o parte crește posibilitatea traficului de copii și a abuzurilor, survenite ca urmare a intereselor de ordin financiar și a dificultăților de monitorizare a situației post-adopție. Pe de altă parte, separarea copilului de părinții săi biologici și de locul său de origine poate avea consecințe nefaste de ordin psihologic, social și educațional." a declarat Sabin Cutaş.
"Atunci când vorbim despre adopții trebuie să avem în vedere asigurarea bunăstării copilului. Prin urmare nu trebuie exercitate presiuni asupra statelor membre ale Uniunii, cu tradiții și proceduri legale diverse în domeniul adopțiilor, pentru liberalizarea adopțiilor internaționale", a conchis eurodeputatul român.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu