vineri, 21 ianuarie 2011

Sabin Cutaş: "Gazoductul Nabucco și dezvoltarea porturilor aflate la Marea Neagră au nevoie de impulsionare imediată"





Bruxelles, 21.01.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a pledat joi, în plenul PE, pentru crearea unei strategii a Uniunii Europene pentru Marea Neagră având același nivel de prioritate cu celelalte strategii regionale ale UE. Cutaş a cerut de asemenea impulsionarea imediată a proiectului de gazoduct Nabucco și dezvoltarea porturilor aflate la Marea Neagră. El a subliniat faptul că acestea reprezintă proiecte-cheie pentru economia europeană. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii "O strategie a UE pentru Marea Neagră"; dosar pentru care acesta a deținut rolul de raportor virtual în comisia INTA.


      Potrivit eurodeputatului român: "Regiunea Mării Negre este de o importanță strategică pentru Uniunea Europeană. Constatăm, însă, lipsa unei abordări structurate în ceea ce privește această regiune. Nu a fost elaborat un plan de acțiune pentru Sinergia Mării Negre, iar finanțarea este realizată prin intermediul mai multor instrumente necoordonate."

      "Devine, astfel, imperativă crearea unei strategii a Uniunii pentru Marea Neagră, deținând același grad de prioritate cu celelalte strategii regionale ale Uniunii Europene și axată în jurul a trei linii directoare: dezvoltarea economică, socială și umană; energie, transport și mediu, precum și securitate și bună guvernanță", a subliniat Cutaş.

     "Anumite proiecte-cheie pentru economia europeană, precum gazoductul Nabucco, care ar permite mai multă independență energetică, sau dezvoltarea porturilor aflate la Marea Neagră, au nevoie de impulsionare imediată, iar acest lucru nu se poate realiza decât sub egida unei strategii comune", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu