vineri, 8 februarie 2013

Sabin Cutaș: "BEI trebuie să ofere susținere regiunilor europene cel mai puțin dezvoltate"




Bruxelles, 08 februarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European (PE), a atras atenția, ieri, în plenul PE, asupra rolului important pe care îl poate juca Banca Europeană de Investiții (BEI) în contextul nevoii acute de creștere economică în UE. Totodată, el a cerut Băncii să ofere în mod special susținere regiunilor europene cel mai puțin dezvoltate şi să se asigure că banii ajung la destinatarii finali: întreprinderile mici şi mijlocii.


Potrivit deputatului european: „Într-un context social dificil, în care numărul şomerilor a atins cote alarmante, iar o mare parte a tinerilor se confruntă cu dificultatea găsirii unui loc de muncă, Uniunea Europeană are nevoie urgentă de creştere economică. Banca Europeană de Investiţii poate juca un rol important în această conjunctură, permiţând Uniunii să depăşească efectele măsurilor drastice de austeritate şi să intre pe făgaşul redresării economice."

"Printre domeniile esenţiale în care BEI îşi poate desfăşura activitatea se numără inovarea, educaţia, sănătatea, cercetarea, reţelele de transport, agricultura şi sursele regenerabile de energie. De aceea, aş dori să salut decizia statelor membre de a aproba suplimentarea capitalului băncii cu 10 miliarde de euro. Cu toate acestea, se estimează că investiţiile generate de pe urma acestei majorări nu vor reprezenta anual mai mult de 0,5% din PIB-ul Uniunii Europene. De aceea, consider că o mărire adiţională a capitalului instituţiei ar fi binevenită", a adăugat Sabin Cutaş.

"Salut, de asemenea, demararea fazei pilot a "obligaţiunilor pentru finanţarea proiectelor" şi sunt de părere că emiterea acestora va reprezenta o etapă importantă în relansarea finanţării marilor proiecte europene de infrastructură, transport, energie şi tehnologie a informaţiei. În cadrul acestui proces de desemnare a proiectelor finanţate, banca trebuie însă să acorde o atenţie deosebită susţinerii regiunilor cel mai puţin dezvoltate, aducându-şi contribuţia la diminuarea dezechilibrelor şi la o consolidare a coeziunii economice şi sociale", a subliniat acesta.

"În acelaşi timp, o atenţie deosebită trebuie acordată şi întreprinderilor mici şi mijlocii, care constituie coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene. Din păcate, numeroasele dificultăţi pe care acestea le întâmpină în încercarea de a obţine finanţare contribuie la creşterea şomajului şi lipsesc Uniunea de un aport preţios de competitivitate şi inovare. Iniţiativele dedicate finanţării IMM-urilor, precum JEREMIE, sunt importante, însă aş dori să menţionez şi problemele pe care intermedierea fondurilor le poate cauza. Banca Europeană de Investiţii are datoria de a se asigura că banii ajung la întreprinderile mijlocii şi că nu rămân blocaţi în băncile care servesc drept intermediari", a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu