joi, 21 iunie 2012

Sabin Cutaș a votat pentru respingerea ACTA



Bruxelles, 21 iunie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA), a votat, astăzi, pentru respingerea Acordului comercial împotriva contrafacerii.

David Martin, responsabil al PE pentru ACTA, a recomandat, în raportul său, respingerea acordului. Propunerea acestuia a fost acceptată de comisia INTA cu 19 voturi pentru şi 12 împotrivă. Decizia INTA va fi supusă votului în plenul Parlamentului European în sesiunea din luna iulie.


Potrivit lui Sabin Cutaş: "ACTA nu nemulțumește doar prin faptul că ar aduce atingere drepturilor fundamentale. Acordul ar include un număr redus de state, din rândul cărora ţările cu cele mai mari incidenţe ale fenomenului de contrafacere sunt absente. ACTA ar fi prin urmare nu numai periculos, ci şi ineficient."

"Trebuie să protejăm proprietatea intelectuală în Uniunea Europeană, însă Acordul comercial împotriva contrafacerii nu este instrumentul potrivit pentru a atinge acest obiectiv. De aceea nu am considerat necesară amânarea deciziei finale a Parlamentului European asupra textului[1]. Executivul european trebuie să vină cu o nouă propunere în domeniu", a adăugat deputatul european.

"Anumiți deputați din Grupul Popularilor Europeni doresc să prelungească, în mod contraproductiv şi dezamăgitor, această dezbatere timp de încă doi ani[2]. Îmi exprim totodată speranţa ca recomandarea Comisiei pentru comerţ internațional să fie respectată, peste două săptămâni, de plenul reunit al Parlamentului", a conchis europarlamentarul român.


[1] Un amendament cerea amânarea votului final până la publicarea opiniei Curții europene de justiție (CEJ), mandatată să evalueze dacă acordul este incompatibil cu drepturile fundamentale UE.

[2] Publicarea unei opinii a CEJ durează aproximativ doi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu