joi, 14 iunie 2012

Sabin Cutaş: „UE are nevoie de elaborarea urgentă a unui plan comun de investiţii”



Strasbourg, 14 iunie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE), a subliniat, ieri în cadrul unei dezbateri din plenul PE, că austeritatea aplicată lucratorilor nu are alte rezultate decât creşterea sărăciei şi a somajului. Potrivit deputatului european, una dintre priorităţile Uniunii Europene trebuie să fie realizarea unui plan european de investiţii direcţionat către crearea de locuri de muncă de calitate. El a arătat de asemenea că pentru a finanţa aceste investiţii este nevoie de solidaritate la nivel european, manifestată prin iniţiative precum taxa pe tranzacţiile financiare şi punerea în comun a unei parţi a datoriilor publice.


Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii de la Strasbourg referitoare unei redresări economice generatoare de locuri de muncă.

„Referindu-se, în comunicarea sa din 19 aprilie privind ocuparea forţei de muncă, la importanţa salariului minim şi a condiţiilor de muncă decente, Comisia Europeană se distanţează de strategia de austeritate şi dereglementare a pieţii muncii pe care anumite state europene continuă să o aplice. Austeritatea administrată lucratorilor, aşa cum am observat cu regret în Grecia şi Spania, nu a avut decât rezultate dezastroase, cauzând şomaj şi sărăcie”, a declarat Sabin Cutaş.

„Propunerea executivului european poate fi totodată ameliorată prin introducerea unor aspecte mai concrete de direcţie politică. Uniunea Europeană are nevoie de elaborarea urgentă a unui plan comun de investiţii, în cadrul căruia să aibă prioritate investiţiile creatoare de locuri de muncă de calitate, precum cele realizate în sectoarele educaţiei, sănătăţii, sau cercetării”, a subliniat acesta.

„Pentru a susţine aceste investiţii statele membre nu au altă alternativă decât cea a solidarităţii. Taxa pe tranzacţiile financiare şi punerea în comun a unei părţi a datoriilor publice sunt o necesitate pentru ca istoria tragică a unei Europe sfâşiate să nu se repete”, a conchis deputatul european.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu