miercuri, 13 iunie 2012

Revizuirea sistemului generalizat de preferinţe comerciale (SGP) va proteja locurile de muncă în UE



Strasbourg, 13 iunie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional, a salutat, luni în plenul Parlamentului European, revizuirea sistemului generalizat de preferinţe comerciale al Uniunii Europene (SGP), explicând că astfel vor fi protejate locuri de muncă în Uniunea Europeană. El şi-a exprimat totodată speranţa că vor fi găsite soluţii viabile pentru ţările cu economii încă fragile care nu vor mai beneficia de sistem după redefinirea acestuia.  


Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii de la Strasbourg privind sistemul generalizat de preferinţe al UE.

"Îmi exprim susținerea pentru compromisul care s-a degajat din negocierile cu Consiliul şi Comisia Europeană în ceea ce privește revizuirea Sistemului generalizat de preferințe comerciale”, a declarat Sabin Cutaş.

Potrivit europarlamentarului: „Redefinirea acestui sistem era o necesitate, în contextul în care anumite state, precum Coreea de Sud, atinseseră un nivel înalt de dezvoltare, care nu mai permitea acordarea unui tratament preferențial fără ca acest lucru să însemne în același timp dezavantajarea industriilor europene, şi a celorlaltor state, mai puțin dezvoltate, care beneficiau de acelaşi sistem. Noile reguli vor proteja locurile de muncă din Uniunea Europeană, în special în sectoare sensibile, precum cel al textilelor.”

„Totodată, îmi exprim speranța că vom reuşi să găsim o soluţie pentru statele în curs de dezvoltare care se confruntă în continuare cu dificultăţi economice importante, precum Namibia şi care vor fi excluse din sistem la intrarea în vigoare a noilor reguli în domeniu”, a conchis europarlamentarul român.

SGP este un cadru de preferinţe tarifare acordate de Uniunea Europeană în mod unilateral unor produse originare din state în curs de dezvoltare. Revizuirea SGP prevede excluderea din sistem a statelor cu venit înalt, venit mediu superior şi a celor care beneficiază deja de un acord bilateral preferenţial cu Uniunea Europeană. Printre acestea se numară China, Pakistan, Coreea de Sud, însă şi Namibia şi Botswana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu