marți, 14 februarie 2012

Despre Zona unică de plăţi în euro


Strasbourg, 14 februarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE), a salutat ieri, în plenul PE, propunerea de creare a unei pieţe interne a transferurilor de credit şi debit în euro, argumentând că aceasta va facilita executarea plăţilor şi va aduce beneficii economice.


Obiectivele instaurării „Zonei unice de plăţi în euro” sunt simplificarea şi ieftinirea realizării de transferuri în moneda euro, prin folosirea aceluiaşi sistem tehnic. Până la 1 februarie 2016, spre exemplu, toate conturile vor lua formatul numărului internaţional de cont bancar (IBAN).

"Susţin propunerea de creare a unei pieţe interne a serviciilor de plăţi în euro, aceasta urmând să faciliteze în mod considerabil sistemul pus la dispoziţia consumatorilor europeni, care vor putea folosi o singură metodă de plată şi un singur tip de cont pentru transferul de bani în cadrul UE. Această iniţiativă va spori eficienţa în executarea plăţilor transfrontaliere, transformând o piaţă europeană segmentată într-una unitară şi aducând beneficii economice. Comisia Europeană estimează că aceste beneficii s-ar putea ridica la miliarde de euro în termen de 6 ani, prin intermediul reducerii de costuri şi a sporirii concurenţei”, a declarat Sabin Cutaş. 

Deputatul european a salutat de asemenea fixarea unor termene limită pentru trecerea la sistemul de plăţi europene, amintind că fără acestea procesul de tranziţie s-ar fi putut prelungi în mod nejustificat.

El a subliniat importanţa asigurării protecţiei consumatorilor „pe tot parcursul trecerii la noul sistem, de pildă prin realizarea de programe de informare la care sectorul bancar să fie obligat să contribuie în mod activ.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu