luni, 11 noiembrie 2013

Sabin Cutaş îi trimite o scrisoare lui José Manuel Barroso privind independenţa justiției în România



Bruxelles, 11 noiembrie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a trimis astăzi o scrisoare Președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru a îi atrage atenția asupra ingerinței în justiție practicate de Președintele Traian Băsescu. Eurodeputatul român a amintit de intervențiile publice ale Președintelui țării cu privire la revocarea Procurorului Lucian Papici şi la numirea lui Daniel Morar la șefia Direcției Naționale Anticorupție și a cerut lui José Manuel Barroso să ia poziție pentru a apăra principiile statului de drept in România.

"Statul de drept se numără printre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Rolul Comisiei Europene de a veghea la îndeplinirea obligațiilor membrilor UE în acest domeniu și de a interveni atunci când acesta nu este respectat este esențial. Nerespectarea statului de drept în ceea ce priveste actul de justiție este practicată cu ușurință de către Președintele României Traian Băsescu, care își încalcă astfel atribuțiile constituționale”, a declarat Sabin Cutaş.


„Am salutat intervențiile executivului european cu privire la modificările periculoase aduse constituției în Ungaria. Atunci când vine vorba despre situația din România, consider că este necesar să vă aduc la cunoștință o serie de informații cu privire la ingerința în justiție a Președintelui Traian Băsescu, pentru a vă putea forma o părere obiectiva”, a subliniat deputatul european.

„Pe 3 octombrie 2013, Președintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că i-a contactat atât pe Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cât și pe Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, pentru a le cere să revină asupra deciziei de revocare a Procurorului Lucian Papici. Totodată, în timpul unui interviu realizat pe 18 octombrie 2013 de un post de televiziune din România, Președintele Traian Băsescu a recunoscut că a făcut numiri la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El a povestit despre schimbul pe care îl propusese fostului Ministru al Justiției, Cătălin Predoiu: pentru ca acesta să primească un nou mandat, trebuia numit Daniel Morar, un apropiat de-al Președintelui țării, la șefia DNA. Președintele Traian Băsescu recurge des și la etichetarea anumitor politicieni a căror dosare judiciare sunt în desfășurare, numindu-i infractori, deși termenul poate fi folosit doar ca urmare a sentinței finale și irevocabile a judecătorilor”, a arătat europarlamentarul român în scrisoarea adresată Preşedintelui Comisiei Europene.


Interventiile presedintelui Băsescu pot fi considerate un exces instituţional şi o încălcare a atribuţiilor constituţionale ce îi revin, în masură să limiteze de facto independenţa justiţiei în România. În plus, cetăţeanul percepe introducerea arbitrariului în justitie și intervenția politicului în actul de justiție. Îmi exprim speranța că veți lua poziție cu privire la aceste precedente periculoase atât pentru România cât și pentru Uniunea Europeană, apărând și de această dată principiile statului de drept”, a conchis Sabin Cutaş. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu