joi, 30 mai 2013

Sabin Cutaş: "Comisia trebuie să ofere asistenţă tehnică statelor membre în vederea implementării "Garanției pentru tineret""


Bruxelles, 30 Mai 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a interpelat Comisia Europeană cu privire la implementarea „Garanției europene pentru tineret”, o inițiativă care urmărește îmbunătățirea accesului tinerilor la piața muncii. Eurodeputatul român cere executivului european să ofere statelor membre asistenţă tehnică pentru a se asigura de reusita acestui proiect.


Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre ale Uniunii Europene 4 milioane de euro pentru ca acestea să înființeze garanții pentru tineret. Prin intermediul acestora, tinerii sub 25 de ani și proaspeții absolvenți sub 30 de ani ar putea primi o ofertă de angajare sau şi-ar putea continua educația în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la terminarea studiilor.   

"Tinerii au fost afectați în mod disproporționat de actuala criză economică. 5,7 milioane de tineri europeni sunt în prezent șomeri, iar în anumite state membre una din două persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu îşi găsesc un loc de muncă. Salut, prin urmare, inițiativa Comisiei Europene şi recentele angajamente ale Consiliului de Miniștrii privind "Garanția pentru tineret"", se arată în interpelarea adresată executivului european.

"Cu toate acestea, reusita "Garanției pentru tineret" va depinde în mare măsură de structura serviciilor publice de angajare din fiecare stat membru. În acest context, am cerut Comisiei Europene să susțină eforturile depuse de ţările UE, oferindu-le asistenţă tehnică şi să coopereze cu instituții internaționale, precum Organizația Internațională a Muncii, pentru monitorizarea şi evaluarea inițiativei", a declarat europarlamentarul român.    

În România, rata somajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a atins 22,7% la sfârșitul lui 2012. Guvernul a adoptat deja, la jumătatea lunii mai, un memorandum în vederea implementării unei scheme pilot de tipul Garanției pentru tineret, dedicată absolvenților de liceu. Îmi exprim speranța ca executivul european să vină în sprijinul proiectelor de acest tip", a conchis Sabin Cutaş. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu