miercuri, 17 aprilie 2013

Sabin Cutaş: Pentru instituirea unui mecanism de asistenta financiara pentru statele care nu au adoptat moneda euro



 Strasbourg, 17 aprilie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutas, membru al Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European (PE), a declarat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, ca instituirea unui mecanism de asistenta financiara pentru statele membre ale UE care nu au adoptat moneda euro trebuie sa asigure condiții echitabile pentru acestea, in raport cu avantajele de care se bucura statele din zona euro. Deputatul european este raportor al Grupului Socialiștilor si Democraților pentru propunerea de regulament care se va vota in aceasta sesiune plenara.


Potrivit lui Sabin Cutas: "Propunerea de regulament pentru instituirea unui mecanism de asistenta financiara pentru statele membre a căror moneda nu este euro răspunde unei nevoi esențiale de a asigura condiții echitabile pentru tarile din afara zonei euro, in contextul in care criza economica a afectat întreaga Uniune Europeana, provocând o deteriorare a deficitului public, a balanței plaților, precum si a datoriei globale. Spre deosebire de statele din zona euro, care beneficiază de Mecanismul european de stabilitate cu o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro, statele non-euro pot dispune de fonduri limitate la 50 de miliarde de euro prin intermediul instrumentului pentru balanțele de plăti."

"Salut cresterea sumei de la 12 miliarde la 50 de miliarde in 2009, însa aceasta ramane mult inferioara celei de care dispun statele din zona euro. Cu toate acestea, propunerea Comisiei vizează alinierea condițiilor si procedurilor pentru a obține un împrumut financiar un împrumut financiar la cele specifice tarilor care au adoptat moneda unica", a declarat deputatul european.

"Obligații egale trebuie sa însemne si beneficii egale. De aceea, susțin propunerea raportoarei de a crea un instrument de recapitalizare bancara pentru tarile non-euro. Statele membre din afara zonei euro au nevoie, la rândul lor, de un mecanism de protecție fiscala. Cu toate acestea, ar fi de preferat un instrument de recapitalizare directa a băncilor, cu scopul de a evita divizarea pieței unice, precum si o competitivitate mai redusa pentru statele membre care nu au adoptat inca moneda unica", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu