miercuri, 17 aprilie 2013

Sabin Cutaș: "Creșterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să devină principalele obiective ale BCE"




Strasbourg, 17 aprilie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, a subliniat că Banca Centrala Europeană (BCE), prin limitarea activității sale la controlul inflației, duce o politică adaptată celor mai puternice dintre economiile europene. El a cerut BCE să se axeze mai degrabă pe criterii de creștere economică şi creare de locuri de muncă.


Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind Raportul de activitate al Băncii Centrale Europene pentru 2011.

"Măsurile de austeritate dictate de Troikă[1] au provocat, timp de 3 ani, creșterea alarmantă a șomajului şi a datoriei publice şi dezmembrarea statului social, cu consecințe extrem de grave, în special pentru tineri şi pentru cei mai vulnerabili. În 2011, 27,3% din populația Greciei era amenințată de sărăcie, iar 11% se aflau într-o situație de privare materială severă, fără acces la electricitate şi căldură", a declarat Sabin Cutaş.

Potrivit acestuia: "Nu putem permite Băncii Centrale Europene să îşi limiteze activitatea la controlul inflației şi să nu ţină cont de consecințele măsurilor sale asupra situației economice şi sociale din Europa. În contextul dezechilibrelor dintre economiile centrale şi cele periferice, BCE propune o politică adaptată exclusiv celor mai puternice economii, sacrificând astfel viitorul majorităţii şi stabilitatea întregii Uniuni."

"De aceea, cresterea economică şi crearea de locuri de muncă, criterii mai importante în vederea ieșirii din recesiune decât stabilitatea preţurilor, trebuie să devină principalele obiective ale BCE. De asemenea, banca nu poate continua să refuze a oferi susținere financiară directă statelor din zona euro, având în vedere că propune acest tip de sprijin entităților bancare", a adăugat eurodeputatul român.

"La final, aş dori să atrag atenția asupra faptului că deciziile BCE, care au consecințe atât de importante asupra vieților europenilor, trebuie supuse controlului democratic. Prin urmare, cer ca Troika să răspundă în faţa Parlamentului European pentru acțiunile pe care le întreprinde", a conchis Sabin Cutaş.



[1] Troika este formată din delegați ai Băncii Centrale Europene, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu