joi, 14 martie 2013

Sabin Cutas pledează în plenul PE împotriva exploatării copiilor prin muncă



Strasbourg, 14 martie 2013,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, raportor al Parlamentului European pentru rezoluția privind "Lanţul valoric mondial al bumbacului", a pledat in plenul PE, pentru eradicarea muncii forțate a copiilor in recoltarea de bumbac. Deputatul european a atras atenția asupra riscurilor la care sunt expuși copiii forțați sa lucreze in condiții de temperaturi extreme, recoltând bumbac tratat cu pesticide.


"Din păcate, munca forțată a copiilor pe câmpurile de bumbac rămâne o realitate. Conform estimărilor OIM, mai mult de 215 milioane de copii în întreaga lume sunt exploatați prin muncă, iar 60% din ei lucrează în sectorul agricol. Am să mă opresc asupra situației din Uzbekistan, deoarece am urmărit evoluțiile din aceasta ţară in calitate de raportor al PE pentru dosarul privind comerțul bilateral cu textile", a declarat Sabin Cutaş.

"Conform mai multor rapoarte ale diferitelor ONG-uri, Organizației Internaționale a Muncii,  Confederaţiei Internaționale a Sindicatelor şi UNICEF, copiii din Uzbekistan sunt forțați de către autoritățile naționale să îndeplinească cote zilnice în recoltarea bumbacului. Aceștia sunt supuși unui program extenuant in condiții de temperaturi extreme, fiind expuși riscului de a se îmbolnăvi, din cauza pesticidelor folosite pentru tratarea bumbacului", a adăugat acesta.

"Deși Uzbekistanul a ratificat Convenția privind cele mai grave forme de muncă forțată a copiilor, precum şi Convenția privind abolirea muncii forțate, progresele întârzie să apară. De aceea,  fac un apel către Comisia Europeană pentru a analiza ultimul raport al comitetului de experți al OIM in contextul începerii unei investigații pentru retragerea drepturilor Uzbekistanului din cadrul Sistemului Generalizat de Preferințe", a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu