vineri, 15 martie 2013

Sabin Cutaș: "Irakul trebuie să intensifice eforturile pentru a garanta siguranța grupurilor vulnerabile"




Bruxelles, 15 martie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a subliniat, ieri, în plenul Parlamentului European, necesitatea suplimentării eforturilor, din partea guvernului irakian, pentru a garanta siguranța comunităţilor etnice. El a atras totodată atenția asupra datoriei pe care o are Uniunea Europeană de a ajuta Irakul să îmbunătățească situația drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, în contextul semnării unui Acord de parteneriat şi cooperare cu această ţară. 

Sabin Cutaş este responsabil din partea grupului său politic, Grupul socialiștilor şi democraților europeni, pentru relațiile de ordin comercial cu Republica Irak. Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii privind situația minorităților din Irak.

 „Am luat cunoștință cu părere de rău de îngrozitorul atac care a avut loc pe 23 ianuarie împotriva minorităţii turkmene din Irak. Populația civilă se află într-o situație de vulnerabilitate extremă, în această ţară în care violenţa interetnică, manifestată prin asasinări, răpiri şi atentate, este frecventă", a declarat Sabin Cutaş.

"În acest context, este pozitivă aprobarea, de către parlamentul irakian, a unei comisii pentru drepturile omului. Această ţară trebuie însă să intensifice eforturile pentru a garanta atât siguranța grupurilor vulnerabile, cât şi libertatea religioasă şi de afirmare a identităţii. O comisie pentru drepturile omului complet funcțională reprezintă o necesitate, iar reconcilierea interetnică şi menținerea securității şi a ordinii publice trebuie sa fie priorităţi ale guvernului", a adăugat acesta.

"În același timp, Uniunea Europeană are datoria de a ajuta Republica Irak să realizeze aceste obiective. Acordul de parteneriat şi cooperare constituie o platformă de dialog şi totodată un angajament, din partea Uniunii, pentru susținerea eforturilor din domeniul drepturilor şi al libertăţilor fundamentale”, a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu