marți, 20 noiembrie 2012

Sabin Cutaş:"Trebuie evitată excluderea statelor non-euro din procesul decizional al Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară"



Strasbourg, 20 Noiembrie 2012,


Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, a subliniat, în cadrul plenului forului legislativ european, că statele membre din afara zonei euro nu trebuie excluse din procesul decizional în ceea ce privește Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară. Intervenția deputatului european a avut loc în marja dezbaterii privind viitorul Uniunii Economice şi Monetare.


Potrivit lui Sabin Cutas: "Tratatul de la Maastricht a marcat o etapă esențială în istoria Uniunii Europene prin intermediul creării unei monede unice susținute atât de un pilon economic, cât şi de unul monetar. Cu toate acestea, pe măsura ce politica monetară a prins contur - odată cu adoptarea succesivă a tratatelor europene - dimensiunea macro-economică s-a rezumat la o simplă coordonare. Lipsa unei adevărate politici economice a privat Uniunea de o reacție pe măsura crizei, ceea ce a condus la grave costuri sociale."

"Pentru a remedia aceste deficiente, Comisia Europeană propune crearea unei uniuni bancare. Susțin propunerea acesteia: avem nevoie de mai multa integrare europeană şi de instrumentele necesare pentru a răspunde provocărilor actuale de natură economică şi socială. Însă, dacă ne vom concentra asupra Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară, fără să dezvoltăm reguli comune pentru prevenirea falimentelor bancare, precum si un sistem unic de garantare a depozitelor, vom repeta greșelile care au fragilizat Uniunea Economica si Monetara. În același timp, trebuie evitată excluderea statelor non-euro din procesul decizional în ceea ce privește Mecanismul Unic de Supraveghere", a conchis europarlamentarul român.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu