vineri, 30 noiembrie 2012

Sabin Cutaş a cerut anularea vizelor pentru cetățenii români, în cadrul întâlnirii interparlamentare UE-SUA





Bruxelles, 30 noiembrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş participă, în calitate de membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, la cea de-a 73-a întâlnire interparlamentară UE-SUA, organizată în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie la Washington. În cadrul reuniunilor bilaterale, Sabin Cutaş a abordat problema vizelor pentru cetățenii romani, pledând pentru includerea României in Programul Visa Waiver. Deputatul european a subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării unui parteneriat UE-SUA care să răspundă principalelor provocări comune: crearea de noi locuri de muncă şi generarea de creștere economică.


Dialogul bianual interparlamentar dintre legislativul european şi Congresul Statelor Unite ale Americii este prilejul conturării unei agende economice şi comerciale transatlantice, în interesul ambilor parteneri. Unul dintre cele mai delicate subiecte de pe agenda celei de-a 73-a întâlniri este oportunitatea începerii negocierilor pentru un Acord de Liber Schimb.

Potrivit lui Sabin Cutas: "Se vorbește, în cadrul dezbaterilor care au loc zilele acestea, despre încurajarea liberei circulații a persoanelor în spațiul transatlantic. În acest context, mi s-a părut necesar să ridic problema vizelor pentru cetățenii români care își doresc să călătorească în SUA. Am cerut să ni se aplice un tratament non-discriminatoriu: suntem stat membru UE şi trebuie să fim tratați în mod egal. De aceea, am pledat pentru includerea României în Programul Visa Waiver, în spiritul unei relații România-SUA bazată pe reciprocitate."

"O alta temă importantă de dezbatere este oportunitatea începerii negocierilor pentru un Acord de Liber Schimb cu SUA. Avantajele unui astfel de acord ar fi generarea de creștere economică de ambele părți ale Atlanticului, precum şi crearea de noi locuri de muncă. Avem nevoie de un parteneriat consolidat care să răspundă acestor provocări comune, în actualul context marcat de criza economică şi socială. Șomajul în Uniunea Europeana şi în SUA a atins un nivel îngrijorător în ultimii ani. Rămâne de vazut dacă un Acord de Liber Schimb cu SUA va fi instrumentul potrivit pentru a realiza aceste obiective, în condițiile în care Europa nu este dispusă să renunțe la standardele de protecție a consumatorilor sau la normele de mediu", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu