miercuri, 14 decembrie 2011

"Este nevoie de investiții masive pentru a crește competitivitatea statelor membre UE"


Strasbourg, 14 decembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a declarat astăzi, în plenul PE, că excedentele de cont curent semnificative și susținute favorizează crearea dezechilibrelor macroeconomice. El a subliniat că diferențele de competitivitate dintre statele membre nu pot fi remediate prin  reduceri de salarii și prin diminuarea protecției sociale, ci prin realizarea de investiții masive.

Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind Tabloul de bord pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice, care va fi folosit pentru a măsura factorii care contribuie la crearea dezechilibrelor macroeconomice în UE.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Tabloul de bord pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice constituie un element necesar pentru coordonarea politicilor economice și sociale și pentru promovarea convergenței între statele membre."

"Acest instrument trebuie să conțină o analiză completă a factorilor care contribuie la crearea dezechilibrelor macroeconomice, incluzând în egală măsură deficitele și excedentele de cont curent. Nu trebuie să uităm că menținerea unor excedente de cont curent semnificative și susținute creează obstacole în calea politicilor de ajustare pe care economiile cu deficit trebuie să le adopte", a subliniat deputatul european.

"Totodată, problema diferențelor de competitivitate dintre statele membre nu poate fi remediată prin reducerea salariilor și diminuarea protecției sociale. Astfel de măsuri nu fac decât să ne fragilizeze societatea, să promoveze sărăcia și stagnarea economică. Uniunea Europeană are nevoie de investiții masive pe termen lung în infrastructură, în tehnologie și în special în tehnologia verde, pentru a încuraja crearea de locuri de muncă și a favoriza creșterea economică", a declarat Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu