joi, 13 decembrie 2012

Sabin Cutas: Rusia trebuie sa respecte regulile OMC pentru a finaliza noul acord cu Uniunea Europeana


Strasbourg, 13 decembrie 2012,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a declarat că Rusia trebuie să respecte şi să implementeze toate regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) înainte de a se finaliza negocierile pentru un nou acord comercial cu Uniunea Europeană. Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind un nou acord UE-Rusia.


Potrivit lui Sabin Cutaş: "Aderarea Rusiei la OMC poate asigura o consolidare a parteneriatului cu Uniunea Europeană. Însă acest parteneriat caracterizat prin interdependenţă trebuie să fie şi unul echitabil. Faptul că partea rusă şi-a manifestat disponibilitatea de a se conforma regulilor internaționale ale comerțului nu este suficient. Aceasta trebuie să îşi îndeplinească toate obligațiile OMC înainte de a putea să vorbim despre un nou acord. Astfel, introducerea sau prelungirea unor măsuri comerciale restrictive de tipul interzicerii importurilor de animale din Uniunea Europeană, favorizarea producătorilor ruși în domeniul achizițiilor publice sau stabilirea unor taxe vamale la import pentru anumite tipuri de zahăr sunt practici ce contravin normelor OMC. De aceea, este imperativ ca noul acord să conțină dispoziții legate de comerț şi de investiții."

"În plus, noul cadru de negocieri cu Rusia trebuie să cuprindă un capitol relativ la energie, unul dintre punctele cele mai sensibile, dar şi cele mai importante pentru Uniunea Europeană. Deși, pentru moment, negocierile pentru un capitol substanțial şi obligatoriu din punct de vedere juridic se află într-un impas, Comisia Europeană trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a se asigura că principiile transparenţei, liberei competiții, reciprocității şi non-discriminării în domeniul energiei vor fi respectate de către Rusia", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu