joi, 10 martie 2011

Sabin Cutaș: " Postul de Înalt Reprezentant reprezintă un mijloc de a convinge guvernul iranian că drepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune"



Strasbourg, 10.03.11,

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Iran, a declarat ieri, în plenul PE, că postul de Înalt Reprezentant reprezintă un instrument util în convingerea autorităților iraniene că drepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune. De asemenea, deputatul european a subliniat că schimbările democratice nu pot fi impuse din exterior, dar Uniunea Europeană trebuie să susțină permanent oamenii din interior care luptă pentru respectul drepturilor omului.

Potrivit lui Sabin Cutaș: "Scena internațională asistă aproape neputincioasă la agravarea situației drepturilor omului în Iran. Totuși, instrumentele de care dispunem pentru a ne face vocea auzită nu sunt de ignorat. Tratatul de la Lisabona ne oferă, prin intermediul postului de Înalt Reprezentant, un mijloc de a convinge guvernul iraniandrepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune. Ele reprezintă un bun inalienabil al individului și nu pot fi puse sub semnul întrebării de către niciun regim politic. Execuțiile în masă, în special cele ale minorilor, în Iran fiind înregistrat cel mai ridicat număr de astfel de execuții, lapidările, discriminarea femeilor, a minorităților și tortura fac parte, din păcate, dintr-o enumerare mult mai lungă".

"Schimbările democratice nu pot fi impuse din exterior, însă Uniunea Europeană trebuie să susțină în permanență și nu doar la nivel declarativ, oamenii din interior care își riscă zilnic viața pentru a protesta împotriva acestor nedreptăți", a conchis acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu