joi, 10 martie 2011

Sabin Cutaş (ECON): "Mecanismul de stabilitate financiară trebuie să includă toate cele 27 de state membre"Strasbourg, 09.03.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a subliniat, miercuri, necesitatea extinderii Mecanismului de stabilitate financiară prevăzut pentru zona euro și statelor membre care nu dispun de această monedă. El a amintit că starea economică a acestora din urmă afectează stabilitatea financiară a zonei euro. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.


Liderii statelor membre UE au convenit asupra unei modificări limitate a Tratatului Uniunii Europene pentru a permite instaurarea unui mecanism de stabilitate permanentă pentru zona euro, care va înlocui, începând din 2013, fondul de urgență temporar pentru această zonă. Această modificare va trebui ratificată de cele 27 de state membre.  

Potrivit lui Sabin Cutaş: „În contextul actualei crize economice, sugestia de instaurare a unui Mecanism de stabilitate financiară răspunde necesității urgente de solidaritate între statele membre și este una pozitivă."

"Cu toate acestea, modificarea Tratatului, în formatul prevăzut în acest moment, ar putea da naștere unui mecanism dedicat în exclusivitate unui număr limitat de state membre. Acesta nu permite spre exemplu includerea statelor membre care nu dispun de moneda euro în cercul său de referință", a subliniat eurodeputatul român.

"Consider că, pentru a avea un caracter cu adevărat european, acest mecanism trebuie construit în interiorul cadrului instituțional al Uniunii Europene, cu implicarea Comisiei și a Parlamentului European și că trebuie avută în vedere participarea tuturor celor 27 de state membre. Nu trebuie să uităm că fluctuațiile economice ce au loc în statele membre situate în afara zonei euro au un impact asupra stabilității economice și financiare a întregii Uniuni”, a conchis Cutaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu