vineri, 4 martie 2011

Sabin Cutaş: "Creșterea vârstei de pensionare nu reprezintă o soluție pentru nesustenabilitatea pensiilor"

 
Bruxelles, 4 martie 2011

     Eurodeputatul român Sabin Cutaş critică declarația Ministrului Muncii, Ioan Botiș, din cadrul conferinței "Mediafax Talks about Private Pensions", potrivit căreia s-ar putea lua măsuri de creștere a vârstei de pensionare în cazul în care rata de ocupare a forței de muncă nu va crește până la 64-65%.


"Un sondaj recent al Eurostat arată că media ratei șomajului la nivelul Uniunii Europene cunoaște o ușoară scădere de 1% pentru luna ianuarie 2011, comparativ cu luna decembrie 2010. Cu toate acestea, 14 state membre UE au înregistrat o creștere a ratei șomajului. Este destul de greu de evaluat din punct de vedere statistic unde se află România, având în vedere că datele privind evoluția șomajului pentru perioada octombrie 2010 -  ianuarie 2011 nu au fost trimise către Eurostat. Conform aprecierii Ministrului Muncii, avem o rată de ocupare de 58%, ceea ce ar avea drept consecință imposibilitatea achitării pensiilor dacă nu se va înregistra o creștere la 64-65%", declară eurodeputatul român, raportor al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European pentru Cartea Verde a Pensiilor, lansată de Comisia Europeana în iulie 2010.

Europarlamentarul român critică faptul că nota de plată a proastei guvernări trebuie suportată tot de cetățeni. "În viziunea Guvernului, cetățenii români trebuie să își accepte statutul de masă de sacrificiu şi să rămână mai mult timp în câmpul de lucru, pentru ca atunci când se vor pensiona să fie la mâna unor guverne care le pot tăia în orice moment drepturile cuvenite, pentru că deficitul sau datoria publică sunt prea mari. Creșterea vârstei de pensionare nu reprezintă o soluție pentru nesustenabilitatea pensiilor", subliniază Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu