miercuri, 5 februarie 2014

Parlamentul European a adoptat Raportul europarlamentarului Sabin Cutas privind acordul de cooperare UE-Elveția in domeniul concurentei

Strasbourg, 5 februarie 2014,

Raportul redactat de europarlamentarul Sabin Cutaş cu privire la cooperarea UE-Elveția in domeniul concurentei a fost adoptat astăzi de către plenul PE cu o larga majoritate. Potrivit deputatului european: "Un astfel de acord cu Elveția este necesar, având în vedere poziția sa geografică strategică pentru UE, prezența a numeroase întreprinderi europene pe teritoriul sau și numărul de anchete desfășurate în paralel de ambele jurisdicții în ultimii ani".


"Salut acordul propus între Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană referitor la cooperarea în ceea ce privește aplicarea legislațiilor acestora în domeniul concurenței. Aceste acorduri de cooperare sunt utile într-un context economic din ce în ce mai globalizat, în care cartelurile operează la nivel transfrontalier, iar fuziunile implică adesea jurisdicții multiple", a declarat Sabin Cutaş.

"Sper că urmărirea judiciară a cartelurilor internaționale și sancționarea infracțiunilor transfrontaliere grave vor fi mai eficiente în urma încheierii prezentului acord, iar dublarea muncii depuse de autoritățile responsabile în domeniul concurenței pentru a lua decizii în cazuri similare și riscul unor evaluări divergente se vor reduce", a subliniat europarlamentarul roman.

"Cea mai importantă prevedere introdusă de acest tip de acord de a doua generație este posibilitatea pentru Comisia Europeană și Comisia de Concurență din Elveția să facă schimb de informații confidențiale, ceea ce ar putea reprezenta un model pentru viitoarele acorduri bilaterale de cooperare in domeniul concurentei. De aceea, pledez pentru mecanisme sigure pentru utilizarea și transmiterea informațiilor confidențiale. De asemenea, executivul european ar trebui să garanteze efectivitatea programelor de clemență și a procedurilor de tranzacție", a conchis deputatul european.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu