joi, 24 mai 2012

Sabin Cutaş: "CE trebuie să urmărească includerea standardelor de mediu şi a principiilor comerțului echitabil pe agenda OMC"




Strasbourg, 24 mai 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a pledat miercuri, în plenul Parlamentului European, pentru elaborarea unui sistem global echitabil de utilizare şi alocare a resurselor mondiale. El a cerut  executivului european sǎ urmărească includerea standardelor de mediu şi a principiilor comerțului echitabil pe agenda Organizației Mondiale a Comerțului şi şi-a exprimat convingerea privind necesitatea interzicerii speculațiilor cu materii prime.


Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind raportul "O Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor". Sabin Cutaş este raportor al grupului său politic - Alianța Progresistă a Socialiștilor şi Democraților Europeni - în Comisia pentru comerț internațional pentru acest dosar.

"În ultimii 12 ani am asistat atât la o creștere semnificativǎ a prețurilor materiilor prime la nivel mondial, cât și la o volatilitate îngrijorătoare a acestora. În a doua jumătate a anului 2010, 44 de milioane de oameni au fost împinși spre sărăcie de majorarea prețurilor la alimente. Aceste fenomene sunt cauzate nu numai de penuria resurselor, dar şi de alocarea ineficientǎ a acestora, sau de speculația de pe piețele de mărfuri", a explicat deputatul european.

"În acest context, Uniunea Europeanǎ trebuie sǎ lucreze pentru elaborarea unui sistem global echitabil de utilizare şi alocare a resurselor mondiale. Cer  executivului european sǎ urmărească includerea standardelor de mediu şi a principiilor comerțului echitabil pe agenda Organizației Mondiale a Comerțului. Continuarea eforturilor pentru reducerea şi eliminarea barierelor tarifare și netarifare din calea comerțului cu bunuri și servicii ecologice reprezintă de asemenea un pas important în direcția unei utilizări mai eficiente a resurselor", a adăugat Sabin Cutaş.

"Nu în ultimul rând, aş dori sǎ reamintesc cǎ speculația cu materii prime afectează în mod direct viețile a milioane de oameni, provocând sărăcie şi foamete. De aceea consider obligatorie interzicerea urgentǎ a acestei practici", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu