miercuri, 26 octombrie 2011

Comunicat Sabin Cutaş privind defrişările abuzive din Parcul Naţional Retezat


Strasbourg, 25 Octombrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a atras atenţia, în plenul forului legislativ european, asupra defrişărilor abuzive care au avut loc în Parcul Naţional Retezat. El a cerut atât înfiinţarea unui sistem de monitorizare obligatorie şi completă a stării pădurilor din Uniunea Europeană, cât şi îmbunătăţirea practicilor de protecţie şi administrare a ţinuturilor forestiere.


Declarația deputatului european a avut loc în plenul Parlamentului European, în cadrul procedurii intervențiilor de importanță politică.

"Europa adăpostește 25% din totalul forestier al lumii. În Europa se regăsesc păduri primare, bogaţii ale naturii de o biodiversitate inedită, care trebuie ocrotite”, a subliniat Sabin Cutaş.

„Din păcate, pădurile europene sunt victimele defrişărilor excesive. În România, în Parcul Naţional Retezat, una dintre ultimele păduri intacte de pe planetă, au avut loc despăduriri masive, cu acceptul autorităţilor, chiar în perimetrul protejat. Tăierea copacilor cauzează fragmentarea ţinuturilor forestiere, deteriorarea calităţii solului şi dispariţia speciilor de plante şi de animale”, a declarat deputatul european.

„Uniunea Europeană deţine un sistem lacunar de monitorizare a pădurilor sale, din care lipsesc evaluări obligatorii, regulate şi complete privind împădurirea, despădurirea şi reîmpădurirea. Acesta trebuie îmbunătăţit. Consider, totodată, că este necesară ameliorarea practicilor de protecţie şi de administrare a ţinuturilor forestiere din Uniunea Europeană, pentru a putea lăsa moştenire aceste bogăţii generațiilor viitoare”, a conchis eurodeputatul român.

2 comentarii:

  1. Numai rezervatie nu se mai cheama aia. Din pacate politicienii nostrii au uitat de mostenirea pe care noi o vom lasa copiilor nostrii.

    RăspundețiȘtergere
  2. in ziua de azi interesele si banii nu mai tin cont de natura

    RăspundețiȘtergere