Strasbourg, 08.03.2011,
Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a subliniat luni, în plenul PE, necesitatea implementării unor metode alternative de finanţare pentru investirea în proiecte europene de cercetare, educaţie şi infrastructură. El a susţinut astfel propunerile examinate de forul legislativ european de emitere a unor obligaţiuni comune la nivel european şi de implementare a unei Taxe pe tranzacţiile financiare. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind instituirea unor metode inovatoare de finanțare la nivel european și mondial.
„Pentru atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020, sunt necesare investiţii masive la nivel european în cercetare, educaţie şi infrastructură”, a explicat Sabin Cutaş.
„Cu toate acestea, în contexul politicilor de austeritate urmate de guvernele europene şi a deficitelor crescânde, aceste obiective pot fi realizate doar prin intermediul unor metode de finanţare alternative”, a subliniat acesta.
„Mă refer atât la emiterea în comun a unor obligaţiuni care să permită statelor membre să-şi acopere din deficite, transformând o porţiune din datoriile proprii în datorii europene şi facilitând obţinerea unor împrumuturi cu rată de interes scăzută, cât şi la Taxa privind tranzacţiile financiare. Aceasta din urmă are în vedere taxarea minimă a sectorului financiar, a caror activităţi reprezinta 73,5% din PIB-ul global şi va fi folosită pentru descurajarea speculaţiilor financiare, reglementarea pieţelor şi investirea în proiecte europene”, a adăugat eurodeputatul român.
„Este necesar ca Uniunea să ofere un semnal puternic pentru găsirea unor soluţii la criza financiară, prin implementarea, în primul rând la nivel european, a acestor noi instrumente de finanţare”, a conchis Cutaş.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu