miercuri, 9 octombrie 2013

Sabin Cutaș: Relațiile comerciale UE-TaiwanStrasbourg, 9  octombrie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a subliniat, în plenul Parlamentului European, importanţa relațiilor comerciale cu Taiwan, în special în contextul numeroaselor acorduri de liber schimb pe care Uniunea le negociază cu state din vecinătate. El a atras totodată atenția asupra faptului că un parteneriat comercial cu Taiwan trebuie să respecte dreptul internațional, având în vedere statutul specific al acestui teritoriu. 


"Pe parcursul ultimilor ani am decis să ne consolidăm relația cu continentul asiatic prin negocierea şi încheierea unor acorduri comerciale ambițioase. Numeroase state din vecinătatea Taiwanului, precum Coreea, Vietnam sau Tailanda, se bucură astăzi de perspectiva unui parteneriat strâns cu Uniunea Europeană. În acest context, nu putem îndepărta un teritoriu şi pe cetățenii acestuia de potențialul unei legături comerciale apropiate care ar aduce nu doar beneficii economice, ci şi avantaje de ordin social sau relative la drepturile omului", a declarat Sabin Cutaş.

"Totodată, Uniunea nu poate decât să se conformeze cadrului strict al dreptului internațional. Acesta a permis Taiwanului să adopte o politică constructivă, care a condus atât la concluzionarea a 19 acorduri pe teme economice şi comerciale cu Republica Populară Chineză şi a 31 de acorduri de investiții cu ţări terțe, cât şi la aderarea la OMC şi la forumul de Cooperare economică Asia-Pacific", a adăugat eurodeputatul român.

"În consecință, sunt în favoarea continuei dezvoltări a relațiilor comerciale cu Taiwan", a conchis deputatul european.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu