miercuri, 9 octombrie 2013

Sabin Cutas: Negocierile UE-China privind un acord bilateral de investiţiiStrasbourg, 09 octombrie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a salutat eforturile Uniunii Europene de a încheia un acord bilateral de investiții cu China. In același timp, deputatul european a pledat pentru menținerea la nivel interstatal a unui mecanism de reglementare a disputelor, pentru a evita posibilitatea ca investitorii chinezi sa poată acționa in justitie statele membre UE.


Potrivit lui Sabin Cutas: "China este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Uniunii Europene. Doar in 2012 valoarea totala a comerțului dintre UE si China a atins un total de 433,8 miliarde EUR. De aceea, consider ca actualul acord - primul de acest gen după ce investițiile directe au devenit competenta exclusiva a Uniunii - va asigura o mai buna protecție a investitorilor europeni".

" Astfel, barierele din calea firmelor europene care decid sa investească pe teritoriul chinez trebuie eliminate, cu scopul de a garanta o concurenta loiala. Cu toate acestea, posibilitatea ca un investitor sa poată acționa in justiție statul nu răspunde neapărat acestui deziderat. De cele mai multe ori, companiile transnaționale se tem sa demareze o acțiune legala împotriva Chinei, preferând sa rezolve prin intermediul dialogului eventualele dispute. Pe de alta parte, un astfel de mecanism poate fi acționat in detrimentul statelor membre UE, un exemplu relevant fiind plângerea asiguratorului chinez Ping An împotriva băncii Fortis. In consecința, pledez pentru menținerea unui mecanism interstatal de reglementare a disputelor in cadrul acordului bilateral", a declarat deputatul european.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu