miercuri, 21 noiembrie 2012

Sabin Cutaş cere Comisiei Europene să realizeze o listă a paradisurilor fiscale

Strasbourg, 21 noiembrie 2012,


Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a adresat astăzi o întrebare scrisă executivului european, referitoare la necesitatea combaterii evaziunii fiscale. Prin intermediul documentului, deputatul european cere Comisiei să propună atât o definiţie europeană a paradisurilor fiscale, cât şi o listă proprie a acestor tipuri de jurisdicţii.


„Conform unui studiu realizat de organizația Tax Justice Network în luna iulie, fondurile deținute în paradisuri fiscale reprezentau cel puțin 21 trilioane de dolari la sfârșitul anului 2010. Totodată, evaziunea fiscală cauzează statelor membre pierderi de aproximativ 1 trilion de euro în fiecare an. Taxarea stă la baza bunei guvernări şi este calea către dezvoltare. Paradisurile fiscale contribuie la creșterea inegalității şi a sărăciei, la corodarea democrației, promovarea corupției, subminarea reglementărilor financiare şi a creșterii economice”, a subliniat europarlamentarul român în interpelarea transmisă Comisiei Europene.

„Parlamentul European a subliniat în repetate rânduri necesitatea luptei împotriva evaziunii fiscale, cu atât mai importantă în contextul de criză şi a propus o definiție a paradisurilor fiscale în cadrul Regulamentului privind fondurile europene cu capital de risc. O listă europeană a acestora lipsește însă în continuare, iar instituții precum Banca Europeană de Investiții continuă să fie criticate în mod repetat pentru folosirea jurisdicțiilor necooperante prin intermediul proiectelor finanțate”, a adăugat Sabin Cutaş.

În contextul în care lista Organizației pentru cooperare şi dezvoltare economică şi cea a Grupului de acțiune financiară internațională sunt considerate ca fiind insuficiente, eurodeputatul a dorit să afle dacă executivul european va propune o definiție europeană a paradisurilor fiscale şi o listă proprie a acestora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu