joi, 15 decembrie 2011

Raportul europarlamentarului Sabin Cutas privind comerțul cu textile dintre UE și Uzbekistan a fost votat in plenul PE



Strasbourg, 15 decembrie 2011,

Raportul europarlamentarului Sabin Cutaș cu privire la includerea produselor textile în Acordul de parteneriat și cooperare dintre Uniunea Europeană și Uzbekistan a fost votat astăzi în plenul Parlamentului European. Parlamentul European ar fi trebuit să își dea acordul pentru propunerea Comisiei Europene de a conferi comerțului de textile dintre UE si Uzbekistan un cadru juridic adecvat, însă forul legislativ a decis astăzi, cu 603 voturi favorabile, amânarea aprobării acordului, în contextul în care mai multe organizații internaționale și non-guvernamentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea muncii forțate a copiilor pe câmpurile de bumbac din Uzbekistan.


Potrivit raportorului Sabin Cutaș: "Uniunea Europeană are datoria de a proteja și de a încuraja protejarea drepturilor fundamentale de către statele cu care are relații comerciale. Acest dosar nu este unul pur tehnic, nu putem să delimităm comerțul cu produse textile de munca forțată a copiilor din câmpurile de bumbac. Ar fi constituit o ipocrizie aprobarea de către PE a  protocolului care modifică Acordul de parteneriat și cooperare cu Uzbekistanul înainte ca acesta din urmă să permită accesul Organizației Internaționale a Muncii(OIM) pe teritoriul său, astfel încât să avem garanții clare că Uzbekistanul a implementat reforme concrete, care au dat rezultate substanțiale, pentru ca practica muncii forțate a copiilor să fie efectiv în curs de eradicare. Nu este suficient ca Uzbekistanul să ratifice convențiile internaționale referitoare la drepturile omului, drepturile politice și civile și drepturile copiilor, dacă acestea nu sunt și implementate."

"Uniunea Europeană dispune de influența politică necesară pentru a convinge Uzbekistanul să realizeze reforme concrete pentru a atinge democrația. Exporturile UE de textile şi de haine către Uzbekistan nu însumează mai mult de 0,05% din total. Pe de altă parte, Uniunea este unul dintre principalii importatori ai bumbacului provenind din Uzbekistan. Acest lucru ne conferă responsabilitatea morală de a lua atitudine", a conchis Sabin Cutaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu