joi, 24 noiembrie 2011

Sabin Cutaș: "Este nevoie de armonizarea fiscalității directe a statelor membre UE"


Bruxelles, 24  noiembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, l-a interpelat pe Comisarul European pentru taxare, Algirdas Šemeta, cu privire la pașii pe care acesta îi întrevede pentru armonizarea fiscalității directe a statelor membre.

Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul audierii lui Algirdas Šemeta de către Comisia pentru afaceri economice şi monetare a PE.


"Există proiecte pentru armonizarea fiscalității statelor membre, însa numai la nivel bilateral, așa cum observăm în cazul franco-german, sau cu aspect limitat. O bază de impozitare consolidată comună pentru întreprinderi ar putea fi adoptată, însă participarea în cadrul acesteia ar fi opțională, atât pentru statele membre, cât şi pentru companii", a subliniat deputatul european.

Sabin Cutaş l-a interpelat pe Algirdas Šemeta cu privire la pașii pe care acesta îi întrevede pentru a merge mai departe pe drumul armonizării impozitării directe a statelor membre. O armonizare "de care Uniunea Europeană are multă nevoie", potrivit eurodeputatului român. "Uniunea monetară trebuie completată de o uniune fiscală pentru ca moneda euro să funcționeze în cadrul unei structuri solide", a declarat acesta.

Comisarul European pentru taxare a recunoscut nevoia armonizării fiscalității statelor membre, însă a explicat că este vorba despre un subiect sensibil din punct de vedere politic. Din perspectiva acestuia, intrarea în vigoare a bazei de impozitare consolidate comune, chiar şi cu caracter opțional, ar reprezenta un pas important către acest obiectiv. El şi-a exprimat speranța ca din ce în ce mai multe state membre UE să dorească să progreseze către armonizarea fiscalității lor directe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu