vineri, 18 noiembrie 2011

Sabin Cutaş cere amânarea termenului de dizolvare a Taberei Ashraf, unde se adăpostesc 3400 de dizidenți iranieni


Bruxelles, 18  noiembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Delegației Parlamentului European (PE) pentru relațiile cu Iran, a atras atenția joi, în plenul PE, asupra riscului creării unei situații umanitare dificile în Tabăra Ashraf, din Irak, unde se adăpostesc 3400 de dizidenți iranieni. Amintind de anunțul recent al Prim-ministrului Irakian privind închiderea taberei la sfârșitul anului, Sabin Cutaş a cerut amânarea acestui termen până ce refugiații au putut fi transferați în siguranță în state terțe.


Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind situația drepturilor omului în Iran.

"Tabăra Ashraf, situată în Irak, adăpostește 3400 de dizidenți iranieni care trăiesc în condiții extrem de dificile. Națiunile Unite au anunțat recent că aceste persoane trebuie protejate la nivel internațional din calea persecuțiilor la care sunt supuse în propria țară și au cerut respectarea drepturilor lor fundamentale", a subliniat Sabin Cutaş.

"Cu toate acestea, Prim-ministrul Irakian a declarat că dorește închiderea taberei până la sfârșitul acestui an, creând premisele unei situații umanitare grave. În acest context, numirea unui reprezentant al Uniunii Europene responsabil pentru Tabăra Ashraf reprezintă un semnal pozitiv. Acesta trebuie să se implice pentru a obține amânarea termenului de dizolvare a taberei până ce refugiații au putut fi transferați în siguranță în state terțe. De asemenea, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați are datoria de a administra rapid procesul de restabilire a acestor persoane și de a le garanta protecția", a adăugat eurodeputatul român.

"Singura soluție posibilă la situația solicitanților de azil iranieni din zona Ashraf este una pașnică", a conchis deputatul european.

Un comentariu:

  1. am inteles ca azi a fost adoptata legea asistentei sociale in camera deputatilor.asta inseamna moartea persoanelor cu handicap!

    RăspundețiȘtergere