vineri, 14 octombrie 2011

Mentinerea TVA la 24% pentru alimentele de baza a accentuat gradul de saracie in Romania      În cadrul dezbaterii din plenul PE, de miercuri, 13 Octombrie 2011, privind viitorul TVA în Uniunea Europeană, europarlamentarul Sabin Cutas a declarat că menținerea TVA la 24% pentru alimentele de bază, în condiții de criză economică, nu a făcut decât să adâncească gradul de sărăcie în România. De asemenea, acesta a ridicat problema IMM-urilor, pentru care taxa pe valoarea adăugată marită reprezintă un obstacol în calea accesului pe piața internă.

Mai jos găsiţi textul integral al intervenţiei sale din timpul dezbaterii:

În condiții de criză economică şi implicit de deficit public excesiv, taxa pe valoarea adăugată s-a dovedit o importantă sursă de venit pentru bugetele naționale. Însă, majorarea acesteia nu garantează şi o creștere economică, în special atunci când este afectat consumul la alimentele de bază. În România, TVA pentru alimentele esențiale a fost menținută la un nivel de 24%, lucru care nu a favorizat consumul, ci a accentuat gradul de sărăcie. Consider că se impune găsirea unor surse de venit alternative mai echitabile.
Pe de altă parte, nu doar consumatorii au avut de suferit din cauza taxei pe valoarea adăugată ridicate, ci şi întreprinderile mici si mijlocii, motorul economic al Uniunii Europene. De aceea, salut propunerea raportorului de a reflecta la nivel european la adoptarea unui prag de scutire de TVA pentru IMM-uri, cu scopul de a facilita accesul acestora pe piața internă şi de a diminua costurile şi obligațiile administrative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu